Tietoturva

Tietoturvaosaaminen on tärkeä kansalaistaito, joka koskettaa sekä aikuisia että lapsia. Tietoturvassa on kyse tietojen, tietojärjestelmien ja tietoliikenteen suojaamisesta turmeltumista, luvatonta käyttöä, häirintää, urkintaa ja muita uhkia vastaan.

Mieti mitä viestintäpalveluja käytät ja minkälaisia suojaustoimia niissä käytetään. Suojausta vaativat viestit voi tarvittaessa salata. Arvioi, mitkä viestisi vaativat suojausta ja suojaa tarvittaessa viestisi.

Toiminnastasi jää jälkiä ja merkintöjä esimerkiksi sähköisessä asioinnissa ja ostotapahtumien yhteydessä. Näitä tietoja voidaan koota erilaisiin rekistereihin.

Varmista aina ennen henkilötietojesi antamista miksi tietoja kerätään, mihin niitä käytetään ja kuka niitä kerää. Kansalaisesta kerättyjä tietoja saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, jota varten ne on kerätty.

Sähköisen asioinnin suojatun yhteyden tunnistaa siitä, että selaimen osoiterivillä näkyvä osoite alkaa https: (ei http:). Monissa selaimissa suojatun yhteyden merkki on suljetun lukon kuvake, joka on selaimen oikeassa alareunassa tai osoitekentän perässä.

Sähköisten palvelujen käyttö edellyttää kirjautumista pankkitunnuksilla. Älä luovuta henkilökohtaisia tunnuksiasi toiselle henkilölle.

Helsingin kaupunki ei koskaan kysy käyttäjiltä pankkitunnuksia, salasanoja, luottokortin numeroa tai muita tunnisteita puhelimitse, sähköpostitse, kirjeitse tai muulla tavalla. Huolehdi siitä, että kukaan ei pääse niihin käsiksi.

Lisää Helsingin kaupungin tietoturvasta ja tietosuojasta