Onnettomuudet vesillä

Monet vesillä sattuvat onnettomuudet olisivat ennalta estettävissä hyvillä vesillä liikkumisen perustaidoilla sekä uima- ja hengenpelastustaidoilla. Vältä alkoholin käyttöä vesillä liikkuessa, huolehdi erityisesti lasten turvallisuudesta, pidä venekalusto kunnossa ja ota sääolot huomioon.

Kun joudut hätätilanteeseen vesillä, soita hätänumeroon 112 tai meripelastuksen valtakunnalliseen hälytysnumeroon 0294 1000.

Helsingin kaupungin merialue käsittää 500 km², josta puolet on avomerta, 315 saarta ja 110 km rantaviivaa.

Pelastusviranomaiset johtavat pelastustehtäviä sisävesillä. Helsingin pelastuslaitoksen kaikilla pelastusyksiköillä on pintapelastusvalmius. Pelastuslaitoksella on meriasemat Kaivopuistossa, Herttoniemessä ja Suomenlinnassa. Pelastuslaitoksen öljyntorjuntavarikko on Santahaminassa.

Lisääntyvä meriliikenne lisää vesionnettomuuksien vaaraa merialueilla. Meripelastusta johtaa ja koordinoi rajavartiolaitos. Pelastustoimi osallistuu tarvittaessa avustavana viranomaisena meripelastukseen.

Rajavartiolaitos, sisäministeriön pelastusosasto ja rannikon pelastuslaitokset ovat kehittäneet yhteistoimintamenetelmiä merellä tapahtuvien kemikaali- ja muiden onnettomuuksien varalta.