Befolkningsskydd

Med befolkningsskydd avses alla de åtgärder som vidtas under undantagsförhållanden i syfte att skydda eller rädda människor, egendom eller omgivning och de brådskande åtgärder som utförs för att begränsa skadorna och lindra följderna vid olyckor eller hotande olyckor. Under normala förhållanden avses förberedande åtgärder inför dessa uppgifter.

Frågor gällande allvarliga störningssituationer och beredskap för befolkningsskydd kan räddningsverkets jourhavande brandinspektör svara på (tfn 310 31203) vardagar mellan kl. 08.30–11.30 och 12.00–15.30.

Mer information:
Helsingfors räddningsverk: Befolkningsskydd

Distriktsindelningen för befolkningsskyddet i Helsingfors

Staden har med tanke på ledningen av befolkningsskyddet delats upp i fyra skyddsdistrikt (stordistrikt) och åtta skyddsavsnitt (basdistrikt).

Personalen som utnämnts till skyddsdistrikten, skyddsavsnitten och underavsnitten tjänstgör huvudsakligen vid staden. De har utbildats till sina uppgifter redan under normala förhållanden.

Under undantagsförhållanden leds Helsingfors räddningsverksamhet och befolkningsskydd från räddningsväsendets ledningscentral. Ledningscentralen svarar för varnandet av befolkningen, skyddandet av människor och ledningen av evakueringar inom stadens område.

Skyddsrum

I faro- och nödsituationer varnar myndigheterna befolkningen med hjälp av utomhusalarm och myndighetsmeddelanden. Den första och i allmänhet enda nödvändiga skyddsåtgärden är att ta skydd inomhus och följa instruktionerna som ges.

I undantagstillstånd kan man eventuellt tvingas ta skyddsrummen i bruk. Skyddsrummen tas i bruk genom myndighetsbeslut.

Ett modernt skyddsrum ger, då det är i användningsskick, skydd mot strålning, giftiga ämnen, ras och verkningar av vapen.

Om skyldigheten att bygga skyddsrum, deras konstruktion och underhåll samt ibruktagning föreskrivs i räddningslagen och -förordningen. Läs mer: Statsrådets förordning om räddningsväsendet

Skyddsrum i fastigheter

De flesta skyddsrummen finns i bostadshus och allmänna byggnader. De är traditionella skyddsrum som ofta är byggda i källarvåningen. Invid skyddsdörren finns det internationella märket för befolkningsskydd, en blå triangel på ett orange botten.

Byggnadens ägare eller förvaltare har ansvaret för skicket och driftberedskapen av ett skyddsrum som befinner sig i deras byggnad. För att underhålla skyddsrummet och sköta om befolkningsskyddet utnämner husbolagets styrelse eller fastighetens ägare en skötare av befolkningsskyddsrummet. Räddningsväsendet arrangerar utbildning åt personerna som ansvarar för befolkningsskyddet.

Om skyddsrummet används för andra ändamål än som befolkningsskydd ska det kunna iståndsättas för användning som befolkningsskydd inom 72 timmar. Utrustning och apparater för befolkningsskydd ska kunna tas i bruk inom samma tidsperiod.

Bergskyddsrum

Utöver husens, företagens och anstalternas egna skyddsrum byggs stora bergskyddsrum. I Helsingfors delas bergskyddsrummen in i allmänna och gemensamma skyddsrum.

De allmänna skyddsrummen är i allmänt bruk och är avsedda för den rörliga befolkningen och för dem som inte har ett skyddsrum hemma eller på arbetsplatsen. De gemensamma skyddsrummen är bergskyddsrum som är reserverade för personer i bostadsaktiebolag eller företag, förvaltningar och anstalter.

Bergskyddsrummen utnyttjas under normala förhållanden som idrotts- och hobbyutrymmen och parkeringshus. Dessutom är metrostationerna i centrum utrustade som skyddsrum. För skicket av de bergsskyddsrum som är i nyttoanvändning svarar antingen staden eller ett regionalt servicebolag.

Bergskyddsrummens lägen hittar du på Helsingfors stads servicekarta.

Ledning, avtal och lagar om befolkningsskydd

Inrikesministeriet styr planeringen av befolkningsskyddet genom att utveckla lagstiftningen, utfärda bestämmelser och anvisningar och arrangera beredskapsövningar med regionalförvaltningsmyndigheter som fungerar under ministeriet.

Internationellt har befolkningsskyddet avtalats om i Genèvekonventionen och i dess tilläggsprotokoll. Nationellt regleras befolkningsskyddet i räddningslagen och författningar. Befolkningsskyddet styrs dessutom av beredskapslagen och lagen om försvarstillstånd.

Befolkningsskyddets internationella symbol är en blå triangel mot en orange bakgrund.